Çfarë është SEO ?

SEO, ose optimizimi i motorëve të kërkimit, është procesi i përmirësimit të dukshmërisë – ose renditjes – të faqes suaj të internetit në rezultatet e kërkimit për një fjalë kyçe të veçantë ose pyetje kërkimi.

Strategjia e SEO shpesh përbëhet nga një kombinim i strategjive për të ndikuar në renditjen e faqes suaj të internetit në rezultatet e kërkimit. SEO kërkon një qasje shumëplanëshe, duke synuar faktorë të ndryshëm për të përmirësuar autoritetin, rëndësinë dhe lundrueshmërinë e faqes suaj të internetit, të tilla si optimizimi në faqe, krijimi i përmbajtjes, menaxhimi i mediave sociale, ndërtimi i lidhjeve dhe shumë më tepër.

Çfarë përcakton praktikat më të mira në SEO ?

Praktikat më të mira në SEO i referohen metodave që mund të përdorni për t’i dhënë faqes tuaj mundësinë më të mirë për t’u renditur mirë në rezultatet e kërkimit. Ndërsa shumë nga këta faktorë janë të jashtëm – lidhjet në faqen tuaj të internetit, angazhimi nga vizitorët e faqes në internet, etj. – ka shumë faktorë që ju mund t’i kontrolloni ose ndikoni kur bëhet fjalë për asetet tuaja në internet.

Pjesa më e madhe varet nga Google (dhe motorë të tjerë kërkimi, megjithëse Google mbretëron suprem me gati 93% të pjesës së tregut që nga qershori 2021). Meqenëse SEO ka të bëjë me dukshmërinë në rezultatet e kërkimit, faktorët që përcaktojnë atë dukshmëri përcaktojnë praktikat më të mira dhe këta faktorë përcaktohen nga Google.

Kur bëhet fjalë për kërkimin, qëllimi kryesor i Google është t’u ofrojë përdoruesve rezultate përkatëse dhe të besueshme për pyetjet e tyre. Deri më sot, Google ka rreth 200 faktorë të renditjes që përcaktojnë se si rezultatet e kërkimit kërkojnë një pyetje të veçantë.

Jo të gjithë faktorët e renditjes janë krijuar të barabartë. Disa nga faktorët më të rëndësishëm të renditjes janë:

  • Rëndësia: sa e rëndësishme janë faqja juaj e internetit, faqja e internetit ose asetet e tjera në pronësi për pyetjen e kërkimit të përdoruesit.
  • Shpejtësia e faqes: sa shpejt ngarkohet uebfaqja juaj.
  • Miqësia ndaj celularit: sa mirë është formatuar uebfaqja juaj për përdoruesit e celularëve, ose si funksionon uebfaqja juaj në pajisjet celulare.
  • Backlinks: sa backlinks ka marrë faqja juaj e internetit.
  • Angazhimi: sa përdorues klikojnë në faqen tuaj, sa kohë qëndrojnë përdoruesit në faqen tuaj ose nëse përdoruesit kërcejnë kur vizitojnë faqen tuaj.
  • Përmbajtja: sa mirë përmbajtja e faqes suaj adreson pyetjen e kërkimit.

SEO është e rëndësishme sepse:

SEO është e rëndësishme sepse:

Shumica e përdoruesve të motorëve të kërkimit (më shumë se 70% – shih grafikun më poshtë) kanë më shumë gjasa të klikojnë në një nga 5 sugjerimet kryesore në faqet e rezultateve të motorit të kërkimit (SERPS). Për të përfituar nga kjo dhe për të fituar vizitorë në faqen tuaj të internetit ose klientë në dyqanin tuaj online, faqja juaj e internetit duhet të shfaqet në një nga pozicionet kryesore.
SEO nuk ka të bëjë vetëm me motorët e kërkimit, por praktikat e mira të SEO përmirësojnë përvojën e përdoruesit dhe përdorshmërinë e një faqe interneti.
Përdoruesit u besojnë motorëve të kërkimit dhe prania në pozicionet kryesore për fjalët kyçe që përdoruesi po kërkon, rrit besimin e faqes në internet.
SEO është e mirë për promovimin social të faqes suaj të internetit. Njerëzit që gjejnë faqen tuaj të internetit duke kërkuar në Google ose Bing kanë më shumë gjasa ta promovojnë atë në Facebook, Twitter ose kanale të tjera të mediave sociale.
SEO është e rëndësishme për funksionimin pa probleme të një faqe interneti të madhe. Faqet e internetit me më shumë se një autor mund të përfitojnë nga SEO në mënyra të drejtpërdrejta dhe të tërthorta. Përfitimi i tyre i drejtpërdrejtë është një rritje në trafikun organik dhe përfitimi i tyre indirekt është të kenë një kornizë të përbashkët (lista kontrolli) për t’u përdorur përpara se të publikojnë përmbajtje në faqe.
SEO mund t’ju vendosë përpara konkurrencës. Nëse dy faqe në internet po shesin të njëjtën gjë, faqja e internetit e optimizuar për motorët e kërkimit ka më shumë gjasa të ketë më shumë klientë dhe të bëjë më shumë shitje.

CONNECT WITH US

jupiter.al